Pišite nam | Povejte prijatelju | E-poročilo | Domov


Ivan Vidic: SPRENEVEDANJE IN BANKROT- kdo je s kom v aferi SIB

Knjiga na enostaven način predstavlja kronologijo dogajanja v zvezi z neslavnim nakupom Slovenske investicijske banke. Z besedo in sliko so predstavljeni glavni akterji povezani z afero. Opisana je tudi osebna drama nekdaje ljubljanske županje Vike Potočnik, ki so ji nekateri celo fizično grozili, nekaj časa pa je kazalo da bo tudi ob zaposlitev.

 

Pri aferi SIB gre najmanj za tri stvari:

 

Prvič je to škodljivo ravnanje z javnim (torej ne zasebnim) denarjem davkoplačevalcev, ki so ga osebe z nepravimi pooblastili porabile za nakup komercialne banke.

 

Drugič je to igra vsaj dveh političnih elit obeh vezanih na državne jasli, ki sta si na prikrit in netransparenten način izmenjali premoženje napol zavožene banke. Pri tem so predstavniki obeh elit tako tiste, ki je prodajala in tiste, ki je kupovala, poskrbeli, da so sami in pa njihovi zaupniki lepo zaslužili z zlorabo notranjih informacij pri trgovanju z delnicami banke SIB. Seveda so ob tem zavestno kršili nekatere zakone, pri drugih pa izkoristili pravno nedorečenost naše zakonodaje in tudi sicer mlačno odzivanje organov, ki so zadolženi za nadziranje poslovanja z vrednostnimi papirji, za korupcijo in za pranje denarja.

 

Tretjič pa gre v primeru nakupa za veliko prepotentnost mestnih politikov vseh barv.

Bili so in so še prepričani, da veščine, ki omogočajo zmago v politiki, zadostujejo tudi za uspešno vodenje banke. Najbolj zanimivo pa je, da po vsem debaklu s SIB mnogi še vedno modrujejo, da bi se dalo kaj narediti, če ne bi stvari prišle v javnost in ne bi bilo medijske gonje zoper nakup. Nočejo se nikakor sprijazniti z dejstvom, da so politiki za politiko. Za gospodarstvo in banke pa so potrebni bankirji in izkušeni menežerji, ki so pripravljeni prevzeti tudi materialne posledice za svoje poslovne odločitve.

Knjiga je tudi svojevrsten priročnik na temo kako nosilci javnih funkcij ne smejo ravnati z javnim denarjem. In kako se politika ne sme polaščati gospodarstva.

V knjigi boste našli tudi popis koliko in kdo je zaslužil s preprodajo delnic SIB.

 

Za naročilo tiskane izdaje pojdite na spletno stran: www.orbis.si

Za naročilo brezplačne verzije izpolnite naslednje podatke:
Naročite se na e-novice
Založbe poslovnih uspešnic